Oblande sa grilijašom i džemom od kajsija

 

Nisam veliki ljubitelj kolača, ali me je ovaj kolač oduševio. Recept je moje prijateljice Katarine, i ja ga delim sa vama.

Sastojci za grilijaš:

250 g šećera

150 g seckanih oraha ( može i manje ili više, po vašem ukusu )

Sastojci za fil:

8 žumanaca

250 g šećera

250 g neslanog putera

1 kašika šećera u prahu

i još:

3 oblande

džem od kajsija

Priprema:

1.  U šerpici otopiti šećer i pustiti da se malo karamelizuje/požuti, ali ne da vam izgori, dodati sečene orahe i mešati da se svi orasi obaviju sa otopljenim šećerom. Vruću smesu isipati na pleh koji ste postavili papirom za pečenje ili premazali sa ulje,poravnjajte i ostavite da se ohladi ( moja prijateljica sipa u šerpu sa hladnom vodom i odmah se stvrdne, osušiti papirom ).Ohlađen grilijaš polomiti sa oklagijom,ali da vam ne budu previše sitni parčići i ostaviti na stranu.

2.  Umuti žumanca sa šećerom i kuvati ih na pari,stalno mešajući sa žicom za mućenje,i kad su se žumanca ukuvala i postala gusta ostaviti ih da se ohlade.

3.  Puter umutiti sa kašikom šećera u prahu, dodati ohlađeni fil od skuvanih žumanaca i grilijaš i sve to zajedno sjediniti.

4.  Jedan list oblande staviti na radnu površinu i premazati prvo sa nekoliko kašika džema i onda sa polovinom smese od fila,staviti oblandu preko i opet prvo namazati sa nekoliko kašika džema i premazati sa drugom polovinom fila i završiti sa oblandom.Zadnju oblandu ne premazujemo.

5.  Pokriti, staviti neki teži predmet preko oblande i ostaviti na hladnom mestu da se stegne, najbolje preko noći.

6.  Stegnute oblande iseći na šnite i poslužiti.

7.  Po želji možete nafilovati više oblandi, onda će vam fil biti tanji između oblandi, ali ukus neće promeniti

Prijatno!!!!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s