Ham end cheese rolls

Slana peciva jako volim, ali ih ne pravim tako često…ne umemo da se zaustavimo a ja ih volim samo dok su topla a muž i topla i hladna.

Sastojci:

650 do 700 g brašna za hleb
7 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli ( ko voli slanije može i 2 kašičice )
200 g gustog grčkog jogurta
250 ml mlaćenice ili tečnog jogurta
3 kašike maslinovog ulja
1 jaje
150 g putera
200 g suhomesnato po izboru
200 g rendanog gruyere ( kačkavalj ) sira
1 belanac
1 žumanac
2 kašike mleka

Priprema:

1.  Zagrejati mlaćenicu,dodati kašičicu šećera i suvi kvasac ( za vas koji koristite sveži kvasac potrebno je 20 g ) sve izmešati i ostaviti na stranu da kvasac nadođe.

2.  U dublju posudu za mešenje prosejati 650 g brašna,dodati so,gusti jogurt,maslinovo ulje,umućeno jaje i nadošli kvasac i sve to umesiti dok ne počne da se odvaja od stranica posude.

3.  Isipati na radnu površinu i dalje mesiti dok ne dobijete meko i po malo lepljivo testo,po potrebi dodavati od onih preostalih 50 g brašna i oblikovati u loptu.

4.  Posuti posudu sa malo brašna vratiti testo u posudu, posuti sa brašnom odozgore i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla, oko sat vremena.

5.  Dok testo raste pripremiti nadev.

6.  Suvomesnato iseći na veoma sitno ( ja sam koristila salamu od ćurećih grudi ) dodati sitno izrendan kačkavalj koji vi volite ( ja sam imala gruyere sir ) i belanac,žumanac sačuvajte da premažete rolnice/kiflice i sve ti sjedinite,po želji možete dodati i malo bibera.Ostaviti na stranu.

7.  Uduplano testo isipati na radnu površinu i premesiti, posuti radnu površinu sa brašnom i razvući testo oko 5mm debljine, možda će vam prilikom valjanja biti potrebno još brašna da pospete radnu površinu,ako od celog testa pravite rolnice,podelite testo na pola i tek onda ga razvaljajte, jedno po jedno oklagijom.

8.  Ja sam ga razvaljala celo i isekla na pola,od pola sam pravila rolnice a od druge polovine sam pravila kiflice.

9.  Ostaviti oko 5 cm od početka testa pa tek onda staviti pola smese od ukupne količine narendanog sira i salamice. Prazan deo testa prebaciti preko smese.

 

10.  Na ostatak testa narendati puter ( ili ako koristite margarin ) i sve uviti u rolat.

11.  Oštrim nožem iseći rolnice oko 2-3cm širine i naređati ih na pleh,koji ste postavili papirom za pečenje. Pokriti rolinice sa providnom folijom i ostaviti da se odmaraju dok vi radite sa drugim delom testa.

12.  Od drugog dela testa sam pravila kiflice, tako što sam testo isekla horizontalno na pola a onda podelila na 8,tako da sam dobila 16 kiflica. Na početak svakog pravougaonika stavila sam kašičicu smese od sira, preko njih narendala ostatak putera i uvijala ih kao kiflice s tim što sam suprotni kraj isekla na nekoliko mesta sa pizza sekačem.

13.  Uključiti rernu da se greje na 175*C.

14.  Kada su sve kiflice gotove,uzeti providnu foliju sa rolnica,prekriti ih i ostaviti njih da se odmaraju dok se rolnice peku.

15.  mutiti žumanac sa mlekom i s kuhinjskom četkicom premazati rolnice ( pazite da imate dovoljno i da kiflice premažete ),posuti sa semenkama po želji i peći ih oko 25 do 27 minuta u prethodno zagrejanoj rerni ili dok vam fino ne porumene.

16.  Ja sam na njih stavila po malo putera jer mi je preostalo pa da ne vraćam to malo parčence u frižider.

17.  Kad su se rolnice ispekle, otkriti pokrivene kiflice, premazati i njih,posuti ih sa semenkama po želji i peći ih, ali malo kraće,oko 20 do 22 minuta, jer su kiflice tanje od rolnica, ili dok vam fino ne porumene.

18.  Ove kiflice mogu biti i sa slatkim i sa slanim punjenjem, ako koristite slatko punjenje, obavezno staviti samo jednu kašičicu soli.

    Prijatno!!!!

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s