Kroasani

Za 100-ti recept na mom blogu izabrala sam ovaj recept za vas, koji vam od srca poklanjam

Sastojci:

900 g + kašika dve brašna za hleb
225 ml mlećenice ili jogurta, sobne temperature
300 ml toplog mleka
10 g suvog kvasca
300 g smrznutog putera
1 do 2 kašičice soli
2 jajeta
1 kašičica šećera
6 kašika otopljenog putera
1 kašičica praška za pecivo
semenke po ukusu
1 jaje,za premazivanje

Priprema:

1.  Zagrejati svo mleko, odvojiti pola količine, staviti kašičicu šećera, suvi kvasac i kašiku brašna,sve to dobro sjediniti i ostaviti na stranu da naraste.

2.  Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo i solju u dublju zdelu za mešenje i napraviti malo udubljenje, gde ćete dodati otopljen puter,umućena jaja, ostatak toplog mleka, mlaćenicu ili jogurt i nadošli kvasac.

3.  Sve dobro sjediniti dok ne počne da se odvaja od stranica posude, isipati na radnu površinu i dobro umesiti testo dok ne dobijete glatku i elastičnu smesu.

4.  Vratiti u zdelu,pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo udvostruči,oko sat vremena.

5.  Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i još jednom ga premesiti.

6.  Premešeno testo podeliti na 12 malih jufkica.Svaku jufkicu sa vrlo blago pobrašnjenom radnom površinom rastanjiti na veličinu malog plitkog tanjira. Sve rastanjene  jufkice staviti na čisti stolnjak.

7.  Uzeti jednu jufkicu i preko nje narendati smrznuti puter,preko staviti drugu, malo je razvući pa krajeve podviti malo ispod prve jufkice i narendati zamrznuti puter. Tako uraditi i sa ostale 4 jufkice, svaki put podviti malo krajeve.Ovo radimo da nam puter ne izađe vani prilikom razvijanja u veliku jufku. Na zadnju,6 jufku, ne rendamo puter.Staviti ovako pripremljeno testo na tanjir i staviti u frižider, dok vi radite sa ostalih 6 jufki.

8.  Kada ste uradili i ovih 6 jufki u jednu,uzmite prvu iz frižidera, blago pobrašnite radnu površinu i vrh jufke i oklagijom razvući u jedan veliki krug,iseći na 4 dela unakrst, pa onda svaku četvrtinu iseći na još 3 ili 4 dela.Ostatak putera narendati pola preko razvučene jufke i umotati u kroasane ( moji su bili prazni, ako ih punite sa nečim na gornji deo kruga nemojte rendati puter ).

9.  Zaviti kroasane kao kiflice s tim što ćete testo prilikom zavijanje malo vući nasuprot od vas.

10.  Naređati kroasane na pleh postavljen papirom za pečenje,pokriti ih providnom folijom i ostaviti ih da narastu još pola sata.

11.  Premazati ih umućenim jajetom, posuti semenkama po želji, ili bez i peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 190*C oko 15 do 20 minuta ili dok vam blago ne porumene.

12.  Prohladiti i poslužiti sa džemom, nutelom, sirom uz čašu mleka, kafe ili jogurta.

13.  Kroasane možete zamrznuti pre pečenja,tako što ćete ih naređati na pleh  i zamrznuti svaki pojedinačno i staviti ih u kesu i nazad u frizer. Kad hoćete ponovo da ih pečete, naređati ih smrznute na pleh postavljen papirom za pečenje i najbolje preko noći ostaviti ih u rernu da se odmrznu i peći ih ujutru.Za 15 do 20 minuta imate sveže kroasane za doručak.

Prijatno!!!!

7 thoughts on “Kroasani

  1. čestitke vrijednoj domačici na 100tom receptu…uživaj i želim ti da jednog dana poradiš na izdanju neke zbirke recepata u tiskanom zdanju…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s