Medovik

Bože dragi koliki sam strah imala, nisam smela ni da pomoslim da ga napravim a kamoli da se uhvatim u koštac sa tim kolačem, zvani medovik. Ovo je moj drugi put da ga pravim, prvi put nisam baš najbolje zapisala mere, ali bez obzira,ispao je savršen.

Sastojci:

  Za testo:
750 g svenamenskog brašna
250 g neslanog putera
250 g meda
12 g sode bikarbone
80 g šećera
3 XL jaja

    Sastojci za fil:

200 g mascarpone sira
sok od 1 limuna
200 g šećera
3 X 500 ml kisele pavlake

    i još:

200 g džema od kajsija

Priprema:

1.  U veću šerpu staviti puter isečen na komadiće i med i na najnižoj temperaturi to otopiti, povremeno promešati.

2.  Ohladiti malo i u mlako dodati 3 jaja i umutiti celu smesu sa žicom za mućenje.

3.  U posebnu zdelu staviti brašno,šećer,sodu bikarbonu,sve to promešati i polako dodavati smesi od jaja.Sve to sjediniti sa varjačom i nastaviti rukom da umesite u glatku loptu.

4.  Podeliti na 10 istih loptica po 150 g svaka.

5.  Svaku lopticu staviti između dva papira za pečenje i rastanjiti što više možete, da vam bude što tanja, moje korice su 30cm X 21cm svaka.

6.  Sve korice koje ste rastanjili staviti jednu preko druge dok ih ne završite.

7.  Pre nego što počnete da radite korice, umutite mascarpone sira sa šećerom i dodati limunov sok i u sve to dodati sve tri pavlake i sa žicom za mućenje sjediniti sa sirom. Ostaviti u frižider i povremeno promešati da se šećer sjedini sa ostalim sastojcima.

8.  Zagrejati rernu na 175*C. Na prevrnutom plehu staviti koricu zajedno sa papirom i peći je 3 minuta dok ivice malo ne porumene a po površini se ne pojave plihčići.

9.  Od veće najlon kese napraviti mali šator i tu stavljati svaku pečenu koru jednu na drugu da se od pare malo opuste i postanu mekše.

10.  Kiselu pavlaku podeliti u 9 manjih činijica,svaka treba da ima po 200 ml smese.

12.  Ohlađenu koru staviti na tacnu ili na ukrasni karton za tortu, premazati sa nekoliko kašičica džemom od kajsija,koji ste prethodno malo zagrejali i sipati preko smesu od kisele pavlake iz jedne zdelice.

13.  Uzeti jednu, od deset ispečenih kora, odlomiti jedan deo i vašom rukom smrviti je u mrvice i posuti preko smese od kisele pavlake.

14.  Ja nisam imala ekstra od korica, jer su mi sve kore bile iste veličine,tako da sam morala da uzmem jednu celu koru za mrvice.

15.  Staviti drugu koru preko i preko kore sipati samo smesu od kisele pavlake i posuti sa malo mrvica od kore.

16.  Znači svaka druga kora je premazana sa džemom.( ako ne volite, nemojte mazati sa džemom, meni baš taj džem daje fini ukus )

17.  Završiti sa kiselom pavlakom. Posuti sa ostatkom mrvica i ostaviti preko noći da se ukusi sjedine. Sledećeg dana iseći svuda okolo ivice koje nisu ravne, iseći na šnite i poslužiti uz kafu.

18.  Meni su ova dva recepta bila inspiracija da napišem  recept po kome će meni biti lakše da ga napravim sledeći put.

     Prijatno!!!!!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s