Slana štrudla

Idealno za doručak uz čašu jogurta ili za vaše društvo, uz čašu hladnog piva.

 Sastojci za testo:

500 g brašno tip 500
250 ml toplog mleka
10 g suvog kvasca
50 g otopljenog putera
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 komada jaja

    Sastojci za nadev:
150 g suve slanine
100 g belog čedar sira
2 kašike sitno seckanog peršuna
1 glavica sitno seckanog crnog luka

    Za premazati testo:

1 jaje
nekoliko kapi vode ili mleka
susam

Priprema:

1.  Slaninu sitno iseckati ( ja sam koristila canadian bacon i to su 7 dugih šniti) i pržiti u teflonskom tiganju dok blago ne porumeni, dodati sitno seckan crni luk i pržiti nekoliko minuta, povremeno promešajte. Pazite da vam luk ne izgori, treba da je upržen ali da ne promeni boju,dodati sitno seckan peršun,promešati i isipati na tanjir, na koji ste stavili nekoliko kuhinjskih papira, da vam se ocedi od viška masnoće.

2.  Sir izrendati na sitniju stranu renda i ostaviti na stranu.

3.  U veću posudu za mešenje staviti 450 g brašna,suvi kvasac,otopljeni puter,jaja, šećer,so dodati toplo mleko i sve to umesiti. Isipati na radnu površinu i po malo dodavati ostatak brašna, ( možda vam neće trebati svo brašno) umesiti veoma glatko i elastično testo. Mesiti oko desetak minuta.

4.  Umešeno testo oblikovati u loptu, vratiti  nazad u posudu, premazati sa malo ulja, pokriti providnom folijom i ostaviti da se udupla.

5.  Uduplano testo premesiti,oklagijom ga rastanjiti u obliku pravougaonika (ako je testo dobro umešeno imaće plihove dok ga tanjite) dužine pleha u kom ćete peći,ja sam pekla u 9cm X 32cm posuti oceđenom slaninom i lukom, preko posuti narendani sir i uviti kao štrudlu.

6.  Kalup dobro namazati ( koristim sprej za pečenje),krajeve štrudle podviti i staviti u pleh. Ponovo pokriti testo i ostaviti da naraste.Naraslo testo premazati umućenim jajetom sa nekoliko kapi vode,posuti po želji susamom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175-180*C oko 35 do 40 minuta.

7.  Ispečenu štrudlu ostaviti oko 5 minuta u kalupu da se prohladi,izvrnuti je na žicu i ohladiti. Poslužiti je toplu.

8.  Originalni recept je odavde

9.  Testo je fenomenalno, možete praviti i slatku štrudlu od njega.

    Prijatno!!!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s