Najlepša nanina focaccia ( pogača )

Ovo nije recept moje nane,ovako se zove originalni  recept.Za mene je ovo, jedan od najlepših testa, za pogaču i hleb, koji će redovno biti na našem stolu.

pogača

  Sastojci:

500 g brašna za hleb
25 g otopljenog putera
500 g skuvanog brašnjavog krompira
30 g svežeg kvasca
1/2 umućenog jajeta
2 kašike soli
1/2 kašičice šećera
375 ml toplog mleka
2 pune kašike brašna

    Nadev:

1 kg duguljastog paradajza
4-6 češnja belog luka
suvi oregano
parmezan sira
maslinovo ulje

Priprema:

1.  Prvo pripremiti kvasac za focacciu.

2.  U većoj zdeli staviti toplo mleko, dve pune kašike brašna,kvasac i pola kašičice šećera. Sve dobro izmešati,pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti oko pola sata da raste.

3.  Krompir skuvati u ljusci,prohladiti ga i oljuštiti. U veću posudu za mešenje, staviti brašno ( ovde se pominje tip 00 ili sve namensko brašno, ja sam koristila bread flour ili na našem brašno za hleb),so i dodati propasiran skuvani krompir,sipati nadošli kvasac,pola umućenog jajeta,otopljen puter.

4.  Sve zamesiti u meko i elastično testo, po potrebi dodati još malo brašna.

5.  Testo oblikovati u loptu posuti posudu i testo sa brašnom, pokriti ga sa providnom folijom i ostaviti da raste na toplom oko sat vremena.

6.  Dok testo raste u veći tiganj staviti maslinovo ulje da se zagreje na veoma tihoj temperaturi,dodati sitnije iseckan beli luk i pržiti ga na toj temperaturi dok ne zamiriše. Paradajz iseći, odstraniti semenke i iseći ga na sitnije komade. Dodati paradajz u tiganj i pržiti samo nekoliko minuta.

7.  Narasli testo isipati na radnu površinu, podeliti ga na tri dela.

8.  U posudicu sipati malo maslinovog ulja, namažite ruke sa tim uljem i od svake lopte oblikovati pogaču,na plehu, koji ste dobro podmazali uljem.

9.  Focacciu poslužiti toplu.Mi smo je jeli uz salatu od slanutka i kelja.

10.  Pogače ovih vrsta su jako mekane i po nekoliko dana.

     Prijatno!!!!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s