Pogača

Recept i slika ove pogače su me oduševili, bio je mali izazov napraviti je, ali je vredelo, svaki uloženi minut se isplatio.

  Sastojci:
810 g brašna
400 ml tople vode
10 g suvog kvasca ili 30 g svežeg
1 kašičica šećera
1 kašika soli,ili po ukusu
100 g masti ili 3 kašike maslinovog ulja
1 žumanac

    Za punjenje:

200 g izmrvljenog belog sira
2 belanca

    Premaz za pogaču:

1 žumance
2 kašike mleka

   Priprema:

1.  U 150 ml tople vode razmutiti kvasac i šećer i ostaviti na toplom da naraste.

2.  U veću zdelu za mešenje prosejati brašno i so,napraviti udubljenje,dodati nadošli kvasac,ostatak tople vode,mast ili ulje ( ja sam koristila mast) i umućeno žumance.Sjediniti sa brašnom i isipati na radnu površinu i dobro izmesiti testo oko 10-15 minuta dok ne dobijete elastično testo. Oblikobati u loptu,premazati uljem,pokriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

3.  Uduplano testo podeliti na 22 loptice,svaka loptica je oko 55 do 60 g,premesiti ih,oblikovati loptice,prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se testo odmori 15 minuta.

4.  1 kuglicu ostaviti a sve ostale razvaljati dužine oko 15cm , na početak staviti punu kašičicu sira, koji ste prethodno izmrvili i pomešali sa dva belanca i uviti u obliku rolnice.

5.  Svaku rolnicu iseći ukoso sa veoma oštrim nožem.

6.  Tepsiju, u mom slučaju kalup za tortu veličine 28cm dobro podmazati,ja sam je mazala sa mašću, vi možete ili uljem ili puterom i naređati 18 polovina rolnica,kao što je na slici,početi od ivica kalupa,tako da sečeni deo bude do ivice.

7.  Drugi red naređati 14 polovina, ali da vam zadnji deo malo visi u unutrašnjost kruga.

8.  Staviti lopticu ,koju ste prethodno malo razvaljali u krug i napunili sa ostatkom sira,zatvoriti je kao buhtlu i staviti je u sredinu kalupa.Rasporedite ravnomerno sira da imate dovoljno za svih 22 loptica, kod mene je išla tačno puna kašičica mešavine sira i belanca.

9.  Zadnji red trebate da imate 10 polovina rolnica,zadnji kraj malo prstima ugurajte pored loptice u sredini.

10.  Pokriti još jednom providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da raste još pola sata.

11.  Naraslu pogaču premazati umućenim žumancetom sa dve kašike mleka,po želji posuti susamom i peći je oko 30 do 35 minuta ( u zavisnosti od rerne) u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C. Ako počne previše da rumeni odozgore, prekriti je papirom za pečenje.

12.  Vruću pogaču premazati maslinovim uljem i ostaviti u kalupu oko 5 minuta.Izvaditi je iz kalupa i ohladiti na žici ili je poslužiti toplu.

13.  U originalnom receptu nije korišćena mast niti žumanac u testu,korišćeno je samo maslinovo ulje.Pošto sam ja koristila mast i žumanac meni je trebalo 810 g brašna za hleb, vi ako koristite maslinovo ulje i bez žumanca možda će vam trebati malo manje brašna.Počnite sa 750 g pa dodajte po malo dok ne dobijete testo koje vam se ne lepi za ruke.

    Prijatno!!!!!

8 thoughts on “Pogača

  1. Kako se postigne taj „rascvjetani“ oblik pogače, tj. ti svojevrsni pupoljci?
    Ja sam sve radila po receptu i prije pečenja izgledala je kako i ovdje na slici, ali tijekom pečenja, meni su pupoljci posve „srasli“ i na kraju je izgledalo kao da sam jednostavno stavila peći „kuglu“ tijesta (odozgo jest bilo malo neravno i imalo je nekakve „okrugline“, ali o „rascvjetanim pupoljcima“ nije bilo ni govora). Okus je bio dobar, nije ništa nedostajalo, ali budući da sam se nagnjavila režući rolice i slažući ih u posudu, što se izgleda tiče, pogača je bila čista katastrofa.

  2. Sanela, zaista mi je žao da ti pogača na kraju nije izgledala kao ova na slici,Ne znam šta i gde je pošlo naopako pogledaj originalni link kod Eve, kod nje je isto kao i kod mene ispalo….ne znam kako su mogle rolnice da izgube totalni oblik, Pogača je pravljena dosta puta do sada i nikada mi se nije izobličila da je izgledala kao obična kugla testa.Pozdravljam te i uskoro ću ponovo praviti ovu pogaču.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s