Pogača pletenica

Još jedan mali izazov za mene.

Sastojci:

650-700 g brašna + kašika- dve, za umesiti
7 g suvog kvasca ili 20 g svežeg
2 jaja + 1 belanac
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika meda
1/2 kašičice soli
280 ml toplog mleka

Za punjenje:

100 g belog sira
2 kašike otopljenog putera

Za premazati:

1 žumanac
2 kašike mleka

Priprema:

Zagrejati mleko pa u 100ml mleka staviti kvasac i med, promešati pa ostaviti da kvasac naraste.

U posudu u kojoj ćete zamesiti testo prosejati brašno,dodati so, promešati.

Dodati blago umućena jaja sa belancetom,maslinovim uljem, nadošli kvasac i ostatak toplog mleka, pa mesiti dok ne počne da se odvaja od stranica posude.

Sipati na blago pobrašnjenoj površini pa mesiti sve dotle kok ne dobijete lepu glatku i elastičnu smesu, oko desetak minuta.

Vratiti u posudu, premazati blago sa maslinovim uljem, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu dok se testo ne udupla, oko sat vremena.

Uduplano testo premeseiti pa odvojiti jednu lopticu,veličine pomorandže, umesiti je i oblikovati je,ostaviti je na stranu.

Od preostalog testa podeliti na jednu veću i jednu malo manju loptu.

Veću loptu rastanjiti u pravougaonik, dovoljno veliki, kad ga urolate da vam može da stane u pleh veličine 28cm i da ima dovoljno mesta da naraste, oko 5mm debljine.

Taj pravougaonik premazati otopljenim puterom i posuti izmrvljenim belim sirom, ako želite, sira možete i izostaviti, ako hoćete da vam pogača bude bez.

Taj pravougaonik uviti u rolat pa od tog rolata napraviti krug,sastaviti krajeve.

Od drugog dela testa, koje ste prethodno premesili, razvući u pravougaonik, iste debljine 5mm pa,pizza nožem iseći testo na pola i uže trakice oko 24 na obe strane, znači ukupno 48 užih trakica, jer vam je potrebno 16 malih pletenica.

Od ovih malih trakica uplesti pletenice, pa ih naređati preko onog rolata, polazeći od unutrašnje strane i i ići skroz do dole, pritisnuti da se zalepi.

Kada ste sve pletenice stavili, u sredinu testa staviti loptu i preneti sve u podmazan kalup.

Pokriti ponovo sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da ponovo raste oko 30 do 40 minuta ili dok ne naraste do trećine visine kalupa.

Uključiti rernu da se zagreje na 180C.

Pečenu pogaču izvaditi, premazati je sa malom kuglicom putera, pokriti je i ostaviti da se ohladi 10-15 minuta.

Poslužiti je za doručak sa jogurrtom, ili za ručak

Prijatno!!!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s