Pečeni kukuruz sa svežim začinima

Pečeni kukuruz davno nisam jela.Kad smo tek došli u Kanadu, davnih sedamdesetih godina,ovde sam, prvi put videla da kukuruz jedu premazan sa puterom i sa raznim začinima.Čudom se nisam mogla načuditi,to je za mene bilo sve novo, mi smo kukuruz jeli kuvan ili pečen i bez ikakvih dodataka.Sećam se mame, koja je kukuruz kuvala bar sat vremena,sada kad se toga setim,mislim da mu je i dušu skuvala, ja kukuruz kuvam 15 minuta od kada provri.

Sastojci:

115 g neslanog putera,sobne temperature
3 kašike sitno seckanog peršuna
1 kašika sitno seckanog vlašca
1/2 kašičice sitno seckane majčine dušice/timijan
2 čena pasiranog belog luka
1 kašika soka od limuna
po ukusu ljuti sos a ne morate
1/4 kašičice soli

Priprema:

Sve sastojke pomešati sa puterom i dobro sjediniti.

Uzeti veći komad plastične providne folije i sipati smesu na sredinu,oblikovati pomoću folije u rolat,zaviti dobro i ostaviti u frižider da se stegne.(dva do tri sata ili napraviti ranije )

Kukuruz ili skuvajte ili ga ispecite na roštilju. Ja sam moj skuvala i onda ga propekla na roštilj tavi ( bojim se da koristim roštilj kad muž nije tu ) okrećući ga da dobije lepu boju.

Ohlađeni puter seći na šnitice i premazati vrući kukuruz.

Poslužiti toplo

Prijatno!!!!

 

5 thoughts on “Pečeni kukuruz sa svežim začinima

  1. Probajte i ovo: kukuruz, sa ljuskom (ne znam zapravo ni kako se zove ono zeleno lišće oko klipa) se na vreloj ringli peče oko 3-5 min, okrećući ravnomerno na svakih 20-30 sec. Onda uvijete u pamučne krpe i ostavite da odstoji 15 min (ili manje, kad ste mnogo gladni). Ukus je neobično prijatan, svi sastojci su ostali u kukuruzu. Slično je i za kuvanje – zajedno sa svim lišćem, dakle ne da se lišćem poklope kukuruzi, nego se ne otvaraju (samo se treba uveriti da nisu crvljivi, pred kraj sezone mogu da budu). Kuvaku je oko 3-5 min od trenutka kad provri voda (a vode se stavlja vrlo malo, 1 prst, tj. 1-2cm na dno šerpe), isključi se i ostavi poklopljeno oko 15 min. Ukus je mnogo puniji nego kod klasično i dugo kuvanih kukuruza.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s