Celer štiti od kancera

 

Povremeno kupim casopis „Kuhinjica“ i evo veceras sedim i citam vrlo interesantan clanak, koji bih volela da podelim sa vama

Sastojci:

koren

lišće celera

Priprema:

Koren i lišće ove biljke bogati su mineralima, vitaminima, nutritijentima, esencijalnim uljima, koji mu daju karakterističan jak miris, a zanimljivo je da se specificna aroma zadržava i nakon sušenja.Energetska vrednost celera je veoma mala, svega 14 kcal, i pritom je odlišan izvor vitamina K i dijetalnih vlakana.

Lekovito dejstvo:
U lečenju raznih bolesti koristi se pre svega koren i lišće a nesto ređe stabljika i semenke.
Celer sadrži supstance koje relaksiraju arterije, smanjuju lučenje hormona stresa i smanjuju koncentraciju lošeg holesterola.
Pomaže u lečenju astme, katara pluća, reume, gihta, mokraćnih puteva, bubrega, poboljšava apetiti, krvnu sliku i cirkulaciju i otklanja probleme sa probavom.
Ovo povrće sadrži fitoelemente pod zajedničkim nazivom kumarin koji eliminišu slobodne radikale i tako sprečavaju oštećenje ćelija, a utvđjeno je da jedan od sastojaka biljke zaustavlja umnožavanje ćelije raka.
Takodje redovnom upotrebom celera može da se spreči stvaranje kamena u bubregu i žučnoj kesi.
Lekovitim materijama posebno je bogat sveže pripremljen sok od korena, kome se mogu dodati i listovi i stabljika, koji mu, doduše daju pomalo gorak ukus.Ovaj napitak može se mešati sa drugim sokovima, a pozitivno utiče na izlučivanje mokraće, te se preporučuje u slučaju svih oboljenja koja zahtevaju primnu diuretika.
Lišće celera dobar je izvor vitamina C i stoga poboljšava imunitet i ublažava prehlade.
ČAJ PROTIV REUMATSKIH TEGOBA:
Supenu kašiku sitno iseckanog lista celera kuvati oko 5 minuta sa 250 ml mleka. Procediti i piti toplo pre spavanja.
MEŠAVINA ZA POBOLJŠANJE PROBAVE:
U 300 ml vode kuvati 20 gr korena celera i 5 gr kima. Kada provri, skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji 2 sata.Procediti i piti pre jela.Uvek pripremiti sveži napitak.
VITAMINSKI NAPITAK:
Očistiti, oljuštiti i izrendati koren celera, 3 šargarepe, po 1 cveklu i belu mrkvu, pa dodati 200 ml soka od limuna, malo ulja i po želji soli i meda.
Ovaj osvežavajući vitaminski napitak podiže nivo energije, te ga je najbolje piti ujutru.
SOK PROTIV GLAVOBOLJE I UMORA:
Izrendati 4 celera i 2 šargarepe, dodati im 200 ml vruće vode i sok od 1 limuna. Sipati u staklenu posudu i ostaviti da odstoji preko noći. Narednog dana sok procediti kroz lanenu krpu, staviti med (po ukusu) i dobro promešati.
Sok se preporučuje protiv glavobolje i umora, ali i u slučaju srčanih oboljenja. Sveže pripremljen sok piti 3 puta dnevno, po 2-3 supene kašike, najmanje sat vremena pre jela.

Bilo bi mi veoma drago da ovi saveti nekom pomognu.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s