Francuska pita (tart) sa kajsijama

Za divno čudo, kod nas još ima kajsija, ja ih obožavam da jedem sveže a muž obožava kolače sa njima.

Sastojci za testo:

375 g brašna
240 g hladnog neslanog putera, isečenog na kockice 1cm veličine
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
6-8 kašika ledeno hladne vode
  Sastojci za frangipane kremu:
100 g mlevenih badema
75 g šećera
75 g omekšalog putera sobne temperature
50 g brašna
2 jaja
1 kašičica ekstrata od badema ( i ne mora )

    Za kajsije:

6 do 8 kajsija
100 g šećera
150 ml vode

Premaz za pitu:

2 kašike džema od kajsija
1 kašika vode

 

Priprema:

 

Prvo treba napraviti testo za ove pitice.

U multipraktik staviti brašno, so,šećer i puter i sve to sa prekidima od 6 do 8 puta  sjedinite gde trebate da dobijete grudvičastu smesu, veličine graška.

Dodavati jednu po jednu kašiku vode,posle 5 ili 6 kašike otvoriti i uzeti malo testa i ako stoji zajedno kad ga stisnete u ruku testo je gotovo, ako se raspada vratite ga nazad i dodajte još jednu kašiku ledene vode i opet probajte da li će biti sjedinjeno kad ga stisnete rukom.

Dodavati vodu,kašiku po kašiku jer ako dodate previše vode testo će vam biti žilavo.

Isipati testo na radnu površinu i ako želite da vam se testo više lista pritiskajte ga dlanom da smrvite hladni puter koji će biti između brašna, ako vam to nije važno, oblikujte vašim rukama testo u obliku lopte, ali nemojte ga previše mesiti, trebate da vidite sitne komadiće putera u testo, jer taj puter će vam ustvari napraviti da vam testo bude više razlistano.

Podelite testo u dve lopte i malo ih spljeskajte da budu kao mali diskovi. Svaki malo pobrašnite,uvite u providnu foliju i ostaviti u frižider najmanje  sat vremena ili do 2 dana.

Rashlađeno testo ostaviti na sobnoj temperaturi oko 5 do 10 minuta,da malo omekša, rastanjiti oklagijom i dodajte stalno po malo brašna na radnu površinu, testo ne sme da se zalepi za nju.Obim kruga treba sa bude oko 30cm i debljina oko 2-3mm

Jedno rastanjeno testo uvite u rolat, dobro ga uvite u foliju i zamrznuti ga za sledeću upotrebu.

Recept za testo je odavde i može da vam posluži sa slatku ili slanu pitu.

Kajsije oprati i iseći ih na kriške i staviti u šerpicu sa vodom i šećerom i pustiti da se krćka na tihooj temperaturi pokriveno, oko 5 minuta, ne želimo da kajsije skuvamo samo malo da nam omekšaju.

Testo  staviti u pleh veličine 22-23cm veličine, ja sam htela da napravim pojedinačne pitice pa sam ih sekla za manje kalupiće, pazite da ih isečete dovoljno velike, ne kao ja, pa sam morala posle da dodajem testo, jer me je mrzelo da ponovo valjam testo.

Testo koje ste utisnuli u kalup vratiti nazad u zamrzivač, najmanje pola sata da se ponovo ohladi.

Ohlađeno testo izbosti viljuškom,staviti po komadić papira za pečenje i preko stavite pasulj,pirinač ili ove kuglice koje su za pečenje testa za pite, naređati ih na pleh i pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 190*C oko 6 minuta.

Dok pečete testo napraviti frangipane kremu za punjenje.

Mlevene bademe, šećer,jaja i omekšali puter i ako dodajete ekstrat od badema dodajte i njega i samleti sve zajedno u finu kremicu,po potrebi stanite i sve sa zidova multipraktika pomoću spatule očistiti i vratiti u smesu.

Ohladiti malo ispečeno testo i napuniti ih sa kremom.Ja sam imala dovoljno za 6 malih kalupića, ali su mi bile baš pune.

Prohlađene izdinstane kajsije izvaditi i stavite na kuhinjski papir da se malo ocede.Poređati ih na pitice u krug.

Vratiti sve na pleh i peći oko 30 do 40 minuta, u zavisnosti od vaše rerne.Pazite da vam ne izgore.

Dve kašike džema i jednu kašiku vode stavite u šerpicu i zagrejati dok se sve ne sjedini.

Kuhinjskom četkicom premazati preko voća ili ih posuti prah šećerom,ohladiti i poslužiti.

Uživajte u ovoj lepoj piti

Prijatno!!!!

2 thoughts on “Francuska pita (tart) sa kajsijama

  1. Zorice ovaj tartić je moja omiljena slastica…mislim da u zamjenu mogu i kajsije iz kompota ili šljive kojih ima duže nego kajsija kod nas…mmm…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s