Jedno testo a dve vrste pita

Svako od nas ima svoj omiljen recept za pite…..ja sam tražila univerzalno testo sa kojim mogu napraviti bilo koju vrstu pite, da li slanu ili slatku.

Sastojci:

800 g mekog brašna
150 ml ulja
12 g suvog kvasca
kašičica šećera
kašičica soli
350 do 400 ml jogurta ili mleka
1 jaje

    Za premazivanje testa:

250 g masti
2 žumanca
2 kšike brašna

   Za slano punjenje:

500 g očišćenog spanaća
250 g feta sira
100 g mladog sira
2 belanca

    Za slatko punjenje:

4 veće jabuke
50 g suvog grožđa
1 kašičica cimeta,ili po ukusu
bademi sećeni na listiće
1 do 2 kašike griza

    Za premazivanje pite:

1 jaje

Priprema:

Zagrejati pola količine jogurta ili mleka, dodati kvasac i šećer i sve dobro sjediniti i ostaviti na stranu da kvasac naraste.

U dublju posudu za mešenje prosejati brašno i so dodati ostatak jogurta/mleka, jaje i ulje i sve umesiti dok ne počne da se odvaja od stranica posude. Isipati na radnu površinu i mesiti dok ne dobijete glatko testo.

Oblikovati u loptu,vratiti u posudu gde ste zamesili i premazati sa malo ulja.

Osataviti pokriveno testo da raste na toplom mestu oko sat vremena ili dok se ne udupla.

Dok testo raste, umutiti mast sa žumancima i brašnom da se sve sjedini.

Naraslo testo premesiti i podeliti na dve lopte.

Svaku loptu razvaljati što više možete u pravouganik i premazati sa polovinom smese od masti. Uviti ih u rolate i svaki rolat uviti u obliku puža. Uviti ih u providnu foliju i ostaviti u frižider, najmanje pola sata.

Dok testo raste pripremiti nadev za pite.

Spanać očistiti i oprati i na kratko ga izblanširati. Preliti ga sa ledenom vodom i dobro ocediti i iseći na sitnije delove.

Dodati belanca, obe vrste izmrvljenog sira i po želji posoliti i sve sjediniti.

Jabuke ljuštim tek kad razvijem testo da mi ne pocrne, ili ih pripremite ranije, ali ih prelite limunovim sokom.

Oljuštene jabuke iseći na kockice,dodati cimet, šećer ( po ukusu i od zavisnosti od slatkoće jabuka ) i suvo grožđe ( ako je suvo grožđe puno suvo namočiti ga sa toplom vodom i dobro ocediti )i kašiku dve griza, u zavisnosti od sočnosti vaših jabuka i sve to izmešati.

Odstojale pužiće ( koji su već počeli malo da rastu u frižideru ) razvaljati na 0.5cm debljine u pravougaonik.

Levu i desnu stranu pravougaonika iseći na trakice oko 2cm široke a u sredini treba da bude celo testo jer ćete  tu stavljati nadev ( izvinjavam se što nisam slikala proces pravljenja jer su mi gosti sedeli za kuhinjskim stolom dok sam ja to pravila i nisam se baš prijatno osećala da slikam ispred njih.Nadam se da ćete razumeti ).

U sredini testa staviti nadev,preklapati isečene stranice jednu preko druge i pažljivo preneti na pleh, koji ste postavili papirom za pečenje.Ostaviti da raste dok vi spremate drugu pitu.

Premazati sa umućenim jajetom, posuti slanu pitu sa susamom a slatku sa krupnim šećerom i peći u prethodno zagrejanoj rerni ( ja pečem jednu po jednu ) na 180*C oko 30 do 40 minuta ili dok vam ne dobije zlaćanu bojicu.

Ostaviti da se malo prohladi i iserći na komade i poslužiti

Pogledajte ovu pitu/štrudlu za postupak izrade.

Umesto masti možete koristiti puter, koji dobro rashladite u zamrzivaču i onda narendati po testu.

Prijatno!!!!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s