Štrudla sa džemom i jabukama

Izvanredno testo a ukus fenomenalan,uverite se i sami
 Sastojci za testo:

338 g brašna za hleb
50 g šećera + 1 kašičica
7 g suvog kvasca
1/2 kašičice soli
1 jaje
125 ml + 2 kašike toplog mleka
50 g otopljenog putera

    Sastojci za fil:

3 osrednje jabuke
1 kašika braon šećera
1 kašičica cimeta
sok od limuna
25 g putera
50 g suvog grožđa
4 pune kašike domaćeg džema od kajsija
1 kašika vanilla paste ili ekstrat od vanile

    Za premazivanje testa:

1 jaje

    Za glazuru (icing)
50 g prah šećera
2 kašike limunovog soka
Priprema:

U posudu za mešenje prosejati brašno,dodati šećer i so i sve zajedno promešati.

Mleko zagrejati,odvojiti pola količine i dodati kvasac i kašičicu šećera, dobro izmešati da se kvasac istopi i ostaviti na stranu da naraste.

Otopiti puter i jaje blago umutiti sa viljuškom.

U prosejano brašno dodati narasli kvasac, umućeno jaje,otopljeni puter i ostatak mleka i sve to sjediniti. Isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i dobro umesiti ovo testo dok ne dobijete glatko i mekano testo,koje se ne lepi za ruke..Pošto brašna nisu svuda ista, možda ćete trebati još brašna,meni je bilo dovoljno.

Oblikovati ga u loptu,pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da vam se testo udupla. Potrebno je oko sat vremena da testo naraste ili u zavisnosti od toplote vaše prostorije.

Dok vam testo raste vi pripremite fil.

U manju šerpicu staviti puter i kašiku braon šećera i pustite da se otopi na tihoj temperaturi. Jabuke očistiti i iseći ih na manje ali ne previše tanke komade ( ja volim da jabuke osetim kad zagrizem štrudlu ) dodati ih u šerpu, preliti sa sokom od limuna i dodati suvo grožđe.Dinstati ih dok vam jabuke ne omekšaju a tečnosti ostane vrlo malo.Na kraju umešati cimet i vanilu i sve dobro sjediniti. Ostaviti da se potpuno ohladi.

Naraslo testo rastanjiti na blago pobrašnjenoj radnoj površini u pravougaonik veličine 46cm X 30cm. sa obe strane na dužoj strani rastanjiti malo više u obliku polulopte, taj deo će vam poslužiti da prekrijete krajeve štrudle da vam fil ne iscuri.

Spoljne strane,po dužini testa, zaseći oko 5-6cm u dubinu testa,prema sredini a trake neka vam budu oko 2.5cm široke. Sredinu testa premazati sa 4 pune kašike džema od kajsije.

Preko džema rasporediti sav ohlađeni nadev i gornji obli početak prekriti prema unutra štrudle a trakice ukrštati jednu preko druge, ali da vam idu skroz preko nadeva, ako kojim slučajem ne mogu da stignu, razvucite ih malo,testo se neće iskidati, veoma je lako raditi sa njim.

Kad ste došli skoro do kraja, opet gornji polukrug preklopiti preko fila i završiti sa preklapanjem trakica.

Gotovu štrudlu preneti na pleh,koji ste postavili papirom za pečenje, pokriti je providnom folijom i ostaviti da naraste još pola sata.

Naraslu štrudlu premazati sa umućenim jajetom ( ja sam koristila samo žumanac sa 1 kašikom mleka ) i posula je sa braon šećerom,pošto ne volim glazuru od prah šećera i limuna.

Peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 170*C oko 25 do 30 minuta ili dok vam fino ne porumeni.

Pečenu štrudlu ohladiti na rešetci za kolače, i prohlađenu preliti je glazurom od prah šećera i limuna,koje ste prethodno izmešali. Ja sam je posula  samo sa prah šećerom.

2 thoughts on “Štrudla sa džemom i jabukama

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s