Leskovačka pita

Nije baklava a liči na nju


Sastojci:
500 g kora za pitu
4 jaja
200 g šećera
300 ml jogurta
250 ml ulja
16 g praška za pecivo
150 g mlevenih oraha

    Saastojci za preliv:

250 g šećera
2 kesice burbon vanile
400 ml vode

    i još:

6 osrednjih kiselih jabuka
3 kašike šećera
3 kašike griza

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca i belanca umutiti u cvrsti šne i ostaviti na stranu.

Umutiti žumanca sa šećerom u kremastu i svetlu smesu,dodavati polako ulje i to sjediniti zajedno, dodati jogurt i umutiti sve zajedno.Na kraju dodati samlevene orahe pomešane sa praškom za pecivo,i na kraju sjediniti belanca i smesu od žumanaca sa žicom za mućenje ali veoma lagano.

U mom pekovanju je bilo 12 kora. Uzeti jednu koru i premazati je sa 4-5 punih kašika smese od oraha,tako uraditi i sa ostale tri kore. Očistiti dve jabuke,narendati ih, ocediti od viška tečnosti i rasporediti po ivici premazanih kora u mali valjak.Kore sa strane prebaciti unutra, da vam fil ne curi i uviti kao kad uvijete pitu. ( Originalni recept je bez jabuka i kore se slažu kao za baklavu i svaka se kora premazuje sa smesom od oraha,ređa se u pleh,iseče se na kocke i peče se ).

Tako uraditi i sa ostalih 8 kora. ( ja sam jedan rolat/pitu pravila bez jabuka, samo sa orasima,podjednako su ukusne ) Kada ste ih završili,ako imate viška smese od oraha,premažite ih preko rolata,iseći rolate na veličinu koju vi volite.

Zagrejati rernu na 175*C i peći oko 35 do 40 minuta ili dok vam fino ne porumeni. Dok se pita peče ušpinovati šećer i preliti vruću pitu sa tim sirupom.

Prijatno!!!!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s