Najmekše kiflice

Ja sam veliki ljubitelj testa, ovog puta kiflice, ali prazne

 

Sastojci:

700 do 750 brašna
70 g putera
125 ml tečnog jogurta ( mlaćenica )
250 ml tople vode
14 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 jaje
     1 žumanac

Priprema:

Zagrejati vodu da je mlaka,dodati kvasac i šećer,dobro izmešajte i ostavite da kvasac nadođe. Puter prepoloviti i otopiti.
U veću posudu u kojoj ćete mesiti staviti brašno ( ja moje brašno uvek prosejem pre nego što mesim, vi kako hoćete ) staviti jaje i žumanac,so,jogurt/mlaćenicu,polovinu otopljenog putera i nadošli kvasac. Sve zamesiti i kad počne da se odvaja od zidova posude isipati na radnu površinu i umesiti u meko i glatko testo.Možda će vam biti potrebno još malo brašna,kašika-dve. Oblikovati u loptu,premazati sa malo ulja,pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se posuda napuni sa testom.
Naraslo testo premesiti na blago pobrašnjenoj radnoj površini i podeliti na dve lopte. Svaku loptu premesiti još jednom i ostaviti da se odmore nekoliko minuta.
Razvaljati testo u krug i krug premazati sa onim drugim delom otopljenog putera.Iseći krug sa pizza sekačem na koliko vi hoćete da su vam kifle velike. Uviti ih i poređati na pleh,koji ste postavili papirom za pečenje ( trebaće vam dva pleha ). Premazati gotove kifle sa ostatkom putera i ostavite ih na toplom mestu,pokrivene sa folijom da još jednom naraste.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumene. Tople kifle premazati sa puterom i ostaviti da se ohlade.
Ohlađene kifle možete poslužiti umesto hleba za ručak ili za večeru sa ajvarom, džemom, jogurtom ili mlekom. Divne su dok su tople a isto tako dobre i kad su hladne, sledećeg dana. Sledeći put ću od ovog testa pokušati da napravim hleb.
Prijatno i uživajte u njima!!

10 thoughts on “Najmekše kiflice

  1. Sve mi se svidja, i recept i fotke, testo sa jogurtom uvek bude mekano i ukusno.:)) p.s. moram posebno da pohvalim fotku na zaglavlju, ta rastopljena cokolada u preseku, mmmm…:))

  2. Svi za svoje kiflice trvrde da su najmekše na svetu:-) Neki čak čak kažu, mekane a hrskave, teško izvodljivo. Za ove tvoje zaista verujem da su takve. Ovo premazivanje puterom verovatno čini to čudo od mekoće i naravno jogurt. Kad imam surutku onda je to pravo zadovoljstvo mesiti testa.

    Pročitala sam dosta tvojih recepata i nisam naišla ni na jedan loš. Ima ih dosta, verovatno ih premeštaš od negde, ipak pravi malo veće razmake jer tvoji recepti to zaslužuju.

    Slike su ti uvek lepe!

    • Hvala Draga Vesna, trudiću se uvek da vam donesem neke lepe i interesantne recepte….s<ada trenutno stavim 1 do 2 recepta dnevno, usporiću malo.
      Ja obično surutku ostavljam od kiselog mleka,svaki put ocedim po malo i čuvam u frižideru.Topli pozdrav za tebe.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s