Paradižot ( šne nokle ) sa prelivom od vanile

Volim šne nokle i davno, davno ih nisam jela, ni pravila,mislim da sam ih zadnji put jela pre 4 godine, kod drugarice.

Paradižot ili ti šne nokle na moj način 002

   Sastojci za noklice:

5 belanaca
4 – 5 kapi limunovog soka

    Sastojci za kremicu:

375ml mleka
375 ml pavlake
5 žumanaca
100 g šećera
1 mahuna vanile ili 1 kašika vanilla paste
4 – 5 kapi prirodnog ulja od pomorandže ( po ukusu izostaviti )

Priprema:

U dublju šerpu staviti mleko i pavlaku sa mahunom vanile, koju ste rasekli na pola i sa tupim delom noža skinuli semenkice i pusiti da provri.Kad provri izvaditi mahunu vanile. ( Ja koristim vanilla paste )

Dok se mleko zagreva, odvojiti žumanca od belanaca, umutiti belanca sa nekoliko kapi limuna, dodatkom limunovog soka,noklice će biti čvršće.

Vaditi noklice sa kašikom i spuštati ih u vrelo mleko i kuvati ih,kuvane izvaditi rešetkastom kašikom i ostaviti u cediljku da se ocede.Tako raditi dok imate belanca.

Kad su noklice kuvane, treba vam ostati pola litre mleka.

Mutiti žumanca zajedno sa šećerom dok ne dobijete gustu i svetlu kremu…dodati kapi narandžinog ulja, sve sjedinite.

Vrelo mleko uzimati sa kutlačom i polako sipati u žumanca,stalno muteći mikserom,ovo radimo da temperiramo žumanca, u protivnom žumanca će nam se skuvatu u dodiru sa vrelim mlekom..tako uraditi sa 3 do 4 kutlače toplog mleka. Vratiti šerpu sa mlekom na šporet i polako sipati temperirana žumanca nazad u ostatak mleka. Kuvati, stalno mešajući na niskoj temperaturi dok ne dobijete gustu kremu koja bi trebala,kad je dovoljno gusta da prekrije zadnji deo varjače i kad vi povučete prstom da ostavi trag iza sebe.

Krema bu trebala da bude potpuno glatka, ako nije,možete je procediti kroz cediljku u slučaju da niste dobro temperirali žumanca ili umutiti sa štapnim mikserom ( on će razbiti sve grudvice ).

Rasporedite noklice u manje posudice ili u jednu veću, preliti skuvanim kremom i ostaviti u frižider da se ohladi. ( (po ukusu možete staviti po dnu posude petite beure keks, staviti noklice i sipati kremu  preko njih, ja ih volim bez keksa)

Poslužti  dobro ohlađene.

Ova krema se može koristiti i za razne prelive za pite sa voćem ili palačinke.

Ideja je odavde, ja sam kremu upotrebila za ovu poslasticu i oduševljena sam sa ovom kremicom.

Paradižot ili ti šne nokle na moj način 007

Prijatno!!!!

2 thoughts on “Paradižot ( šne nokle ) sa prelivom od vanile

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s