Saveti za dobre palačinke

Ovde vam neću pisati recept za palačinke, već neke trikove kako dobiti lepše i bolje palačinke…mnoge od njih već i znate a nešto novo ćete i naučiti

Palačinke

Sastojci:

mleko

kisela voda

šne od belanca

pivo

Priprema:

Palačinke će vam bolje uspeti ako ostavite testo 20-30 minuta da masa nabubri. Za to vreme spremite nadev.

Ako u testo za palačinke dodate čašu piva ili sneg od belanaca, palačinke će biti rastresitije.

Palačinke će biti ukusnije i mekše ako u testo umešate kašičicu sirćeta.

Ako u testo za palačinke dodate malo mineralne vode, palačinke će vam biti mekanije.

Ako se palačinke ohlade, podgrejaćete ih tako što ćete ih zaviti u aluminijumsku foliju i staviti u rernu na 200°C. Nakon zagrevanja, svaku napunite nadevom.

Da bi palačinke bile ukusnije, umesto hladnog mleka upotrebite toplo i izlupajte čvrstu masu od mleka, jaja i brašna. Takođe se preporučuje odvajanje belanaca od žumanaca. Od belanaca izlupajte čvrst sneg i izmešajte ga u testo tek na kraju. U testo dodajte malo praška za pecivo, pa će vam lepše narasti.

Testo za palačinke se može duboko zamrznuti.

Palačinke možete i unapred pripremiti, napuniti ih nadevom od povrća ili mesa i umotati. Lepo smotane palačinke složite u posudu za duboko zamrzavanje i zamrznite ih. Kada treba da ih upotrebite, izvadite ih i stavite u vatrostalnu posudu, prelijte kiselim mlekom ili umakom od paradajza i pecite u rerni na 150°C, otprilike 30 minuta.

Testo za palačinke

Ako pripremate palačinke za dve osobe:
125 g brašna (tip 400, meko)
1 jaje
1 kašika ulja
malo mlake vode ili mleka
kašičica soli i šećera

Ako pripremate palačinke za četiri osobe:
200 g brašna (tip 400, meko)
2 jaja
1 kašika ulja
3 dl mleka i malo mlake vode
kašičica soli i šećera

Ako pripremate palačinke za šest osoba:
300 g brašna (tip 400, meko)
3 jaja
4 kašike piva
5 kašika ulja
1/2 l mleka
kašičica soli i šećera
mlake vode po potrebi

Ako pripremate palačinke za osam osoba:
500 g brašna (tip 400, meko)
4 jaja
1/2 l mleka
2 kašičice soli i šećera
1 kašika ulja
mlake vode po potrebi

Savet:

Uzmite dublju plastičnu posudu i u nju sipajte brašno, dodajte jaja i oko 2 dl mleka. Probajte da umutite i ako ne ide dodajte još malo mleka.
Savet: testo možete napraviti samo sa vodom ili samo sa mlekom. Najbolje je kada stavite pola mineralne vode i pola mleka.

Savet:

Važno je da testo bude gusto i da ga mutite dok ne postane glatko, bez grudvica, potom dodajte još mleka, pa malo kisele vode i tako dok ne dobijete testo koje liči na čorbu. U umućeno testo dodajte oko 1 dl ulja i dobro promešajte.
Savet: testo će biti bolje ako ga pustite da odstoji 20-30 minuta.

 

Savet:

U tiganj sipajte ulje pa kad se zagreje izručite ulje, tako da tiganj ostane samo masan. Vratite ga na ringlu i onda sipajte kutlačom testo, koje treba da bude ravnomerno raspoređeno po tiganju. Temperatura na kojoj se palačinke peku mora biti visoka. Ostavite nekoliko trenutaka na ringli, a onda prevrnite nožem ili bacite u vis.
Savet: koristite samo teflonske tiganje jer ćete tako izbeći da Vam se palačinke zalepe za dno, tj. neće morati stalno da „podmazujete“ tiganj.

Savet:

Čim se ispeče jedna strana palačinke, okrenite je na drugu stranu i pecite isto koliko i prvu (otprilike oko 1 minut). Gotove palačinke izbacite na plitak tanjir i filujte.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s