Prhke kiflice

U moru mnogih recepata za kiflice, dodajem još jedan…možda se nekom i svidi, nama su jako lepe

Prhke kiflice

  Sastojci za testo:

250 g kisele pavlake
450 g putera
600 g brašna
1 ili 2 kesice vanilinog šećera sa ukusom limuna
1 kašičica narendane limunove korice
4 žumanca
7 g suvog kvasca
pola kašičice šećera
1 do 2 kašike tople vode ( za kvasac )

    Sastojci za punjenje:

150 g do 200 g mlevenih oraha
4 belanaca
po ukusu džem

Priprema:

U manju posudicu staviti suvi kvasac, kašiku-dve vode i pola kašičice šećera i promešajte. Ostavite na stranu da se kvasac vrlo malo podigne.

Omekšali puter, kiselu pavlaku, narasli kvasac i žumanca možete vrlo kratko promešati mikserom ili vašim prstima ( što je meni mnogo lakše ) sjediniti sve zajedno,dodati vanilin šećer ( ja koristim vanilla paste ) i limunovu koricu i postepeno dodavati brašno po malo i i sa prstima sjediniti. Na kraju umesiti to testo, oblikovati u loptu, zaviti u najlon i ostaviti u frižider preko noći.Najbolje je ovo testo zamesiti uveče a raditi ga ujutru.

Dobro ohlađeno testo podeliti na pola, i na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti hladno testo, iseći testo na 4 polovine i onda na još manje trouglove, u zavisnosti koliko velike kiflice želite da pravite ( ove kiflice su bolje kad su manje, u tom slučaju,podelite testo na više komada pa tek onda rastanjiti ga i seći ).

Fil napravite tako što ćete mlevene orahe pomešati sa blago, umućenim sa viljuškom, bealncima.Puniti ih sa tom smesom ili džemom od šljiva ( ako imate domaći pekmez od šljiva, još i bolje ).Zaviti ih u kiflice,naređati na pleh i ostaviti vrlo kratko da se odmore, dok se rerna zagreje. Peći ih, u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C dok vam blago ne porumene.

Tople kiflice možete uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom ili ih kasnije samo posuti sa prah šećerom.

Nama su ove kiflice savršene što se tiče slatkoće, u testo ne ide šećer, ali ako vi volite da je baš slatko, dodajte 50 g šećera.

Prhke kiflice

Prijatno!!!

4 thoughts on “Prhke kiflice

  1. Zorice, prelepe su ti ove prhke kiflice. Znam da je testo sa pavlakom izuzetno dobro, pa se nadam skoroj probi ovih kiflica.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s