Slani dedini brkovi

Polako ću početi da vam stavljam recepte koje možete da napravite za Uskrs… ovaj je jedan od njih.

Slani dedini brkovi 009

Sastojci za testo:

500 g brašna za hleb
100 ml mleka
150 ml mlaćenice ili jogurta
125 g otopljenog putera
1 kašičica soli
8 g suvog kvasca ili 20 g svežeg
1 kašičica šećera
1 jaje

Sasatojci za fil:

350 g skuvanog i oceđenog spanaća
150 g mladog sira
50 g fete
1 kašika kisele pavlake
po ukusu so
4 kuvana jaja

i još:

1 jaje
po izboru semenke

Priprema:

Zagrejati mleko, dodati kvasac,kašičicu šećera i kašiku brašna, sve izmešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.

U posudu za mešenje staviti 250 g brašna ( ja brašno uvek prosejem, vi kako hoćete ) napraviti u sredinu udubljenje, sipati mlaćenicu ( u originalnom receptu je 250 ml mleka, meni su testa pravljena sa mlaćenicom/jogurtom mnogo lepša ), narasli kvasac, so, otopljeni puter i blago razmućeno jaje i sve to izmešati sa rukom. Drugu polovinu brašna sipati po malo dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. isipati testo na radnu površinu i po malo dodavati ostatak brašna i umesiti ga u testo. Trebate dobiti meko i po malo lepljivo testo.Oblikovati u loptu,vratiti u posudu za mešenje,premazati sa malo ulja,pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Skuvati jaja ( u jednom od sledećih postova napisaću vam kako da skuvate perfektno kuvana jaja, da nemate onaj zeleni krig oko žumanca ) i oljuštiti ih.Ostaviti na stranu.

Spanać oprati i očistiti i blanširati ga ( možete koristiti i zamrznuti spanać ),dobro ga ocediti i sitno iseckati. U činiju staviti spanać, mladi sir ( u originalnom receptu je 200 g mladog sira, ja sam koristila ricotta 150 g i 50 g feta sir ) kašiku kisele pavlake i soli,po ukusu.Sve sjediniti.

Uduplano testo premesiti i na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti u pravouganik, debljine 0.5cm i odseći stranice da testo bude ravno. To testo,koje ste odsekli iseći na trakice, sa tim trakicama ćete pokriti unakrst preko sredine gde ste stavili jaja.

Premazati sa smesom od spanaća i uviti obe strane u rolat ali ne stiskati puno, sredinu ostaviti praznu.

Slani dedini brkovi 001

Po sredini naređati kuvana jaja i prekriti trakicama, koje ste sačuvali od testa. Trakice zalepiti sa malo vode za testo.

Pokriti sa najlonom i ostaviti pola sata.

Premazati sa umućenim jajetom i posuti sa semenkama,poželji. (kod mene je crni i beli susam)

Slani dedini brkovi 002

Uključiti rernu da se zagreje na 200*C ( ja sam pekla na 185*C ) staviti pecivo u hladnu rernu i peći dok vam fino ne porumeni, oko 45 minuta ili u zavisnosti od vaše rerne. U slučaju da počne previše da rumeni prekriti sa pek papirom.

Poslužiti toplo sa kiselim mlekom, jogurtom, pivom…šta god vam je po volji.

Ovo vam može biti i fini uskršnji doručak.

Slani dedini brkovi 005

Prijatno!!!!!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s