Musaka / Moussaka

Musaku obožavamo svi u kući i ja je pravim na mnogo načina, ovo je jedan od tih načina. U nekom od sledećih postova napisaču i druge načine.

 

Musaka

Sastojci:
1.5 kg krompira
300 g mlevenog mesa, po izboru
2 manje glavice crnog luka
3 čena belog luka
pola struka praziluka
1 manja šargarepa
1 kašika sitno seckanog peršuna
začini po ukusu; vegeta,biber,so i vrlo malo ljute crvene paprike
4-5 kašika ulja koje koristite
Sastojci za preliv:
 3 jaja
750 ml mleka
100 g kisele pavlake
 
Priprema:

 U dublji i širi tiganj sipati ulje i pustiti da se zagreje na osrednjoj temperaturi.Za to vreme očistiti i sitnije iseckati crni luk, dodati u zagrejano ulje i pržiti na osrednjoj temperaturi dok ne postane staklast.Povremeno promešati. Dok se luk prži, vi očistite praziluk, dobro ga oprati pod mlazom hladne vode ( ja obično koristim gornji deo praziluka,taj deo mi je deblji od donjeg, pa pošto ga prvo upržim pa posle pečem, neće biti tako čvrst,donji deo sačuvam za neko drugo jelo ) i sitno iseckati na polukrugove,dodati crnom luku te i njega pržite dok ne omekša.

Šargarepu očisti i narendati na sitnu stranu,dodati uprženom luku, malo i nju propržiti i na kraju dodati sitno seckan beli luk.Pržiti vrlo kratko i dodati mleveno meso. ( ja obično koristim mlevenu teletinu, nekada je mešam sa svinjetinom,vi upotrebite meso po vašem izboru )

Pržiti dok voda iz mesa ne ispari, dodati začine koje vi koristite,so,biber, vegetu i ja dodajem na vrh noža ljutu mlevenu papriku, da mi da samo malo ukus.Sve zajedno promešati i skloniti sa ringle.Dodati iseckan peršun.

Krompir oljuštiti ,oprati i držati u hladnoj vodi dok ljuštite krompir, da vam ne bi pocrneo.

Uzeti dublju vatrostalnu ili zemljanu posudu i trećinu krompira iseći na tanke krugove,poređati po dnu posude da vam prekrije dno. Preko krompira staviti polovinu smese od mesa i prekriti sa drugom trećinom krompira, sipati ostatak mesa preko krompira i završiti sa zadnjim delom krompira.

U posudu, u kojoj ste pržili meso, staviti kiselu pavlaku, jaja i mleko sve zajedno umutiti da nemate grudvice od kisele pavlake u glatku tečnost, preliti preko krompira.

Pokriti sa pek papirom, preko staviti foliju ili ako imate poklopac i staviti u rernu da se peče. Rernu uključiti na 175*C i peći oko sat vremena pokriveno.Probati da li je krompir pečen, ako nije, peći još 15 minuta.
Otklopiti, skloniti pek papir ( njega stavljamo da nam se krompir ne zalepi za alu foliju ili poklopac) i peći još 15 minuta ili dok vam fino ne porumeni.
Izvaditi iz rerne, ostaviti da se malo prohladi iseći na kocke i poslužiti sa salatom po vašem izboru.
Prijatno!!!!
 
English version:
My husband and I love  moussaka, our adult children,also. I make Moussaka in many ways, this one is our most loved dish.
Musaka
Ingredients:
3 lb Yukon gold potatoes
300 g minced lean meat ( your choice )
2 small onions or 1 large
3 cloves of garlic
half  leeks
1 small carrot
1 tablespoon finely chopped parsley
season to taste, Mrs Dash, pepper, salt and if you like 1/8 spoon of hot peppers
4-5 tablespoon of oil
Ingredients for the topping:
 3 eggs
750 ml of milk
100 g of sour cream
Preparation:
 In a heavy pan put oil and let it warm up on medium temperature, add chopped onions and fry it until become translucent.While the onions are cooking, wash very well leek,cut in half lengthwise and cut in a small half moon shape,add to onion and cook it for few minutes.
Peel  carrot and shred on fine side of a greater,add to onions and cook it for 2 minutes, and then add finely chopped garlic and minced meat.
Cook it all together until all water from meat  evaporated.Stir it with wooden spoon.Season to taste and add finely chopped parsley.Stir it and put it on the side.
Peel potato and keep it in a bowl filled with cold water,otherwise it will change color
Taking a deeper Pyrex ( 11X9x3) or earthenware pot, slice third of potatoes to cover the bottom of a dish.Over third of the potatoes put  half of meat mixture and cover with another third of the potatoes, pour the remaining meat mixture over  and finish with the rest of  potatoes.
In a pan where you cooked meat,put milk,eggs and sour cream, mix it very good not to have lumps from sour cream in a smooth liquid and pour over the potatoes.
musaka001
Cover with parchment paper first and then with foil  or put a lid instead of foil.Put it in a cold oven, turn it on 350F and bake it 60 minutes.Try if potato is cooked, if is not cooked, bake for another 10 to 15 minutes.
Uncover and  bake uncovered for 10 to 15 minutes or until you get it nicely browned. ( I always use parchment paper first so food will not stick to the foil )
Take it out from the oven, let it cool a bit and serve with the salad of your choice.
Bon Appetit!!!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s