Orzo salata sa leblebijama/slanutak / Orzo pasta with chickpeas

Danas bi mi odgovarao neki laganiji rucak, napolju je hladno i nije mi se islo da kupujem nista od namirnica i od onog sto sam imala u kuci, ispao je ovaj

Orzo pasta sa leblebijama

 

Sastojci:

170 g orzo paste
3-4 struka mladog luka
75 g feta sira
350 g kuvanih leblebija/slanutka
sok od 1 limuna
1 1/2 kašika dobrog maslinovog ulja
1 kašika hladne vode
po ukusu soli i bibera
3 čena belog luka
3-4 kašike mirođije
1 manja ljutika

Priprema:

Skuvati pastu al dente ili po vašem ukusu, u vodu nemojte dodavati soli i ulja i kad je skuvana isprati je hladnom vodom i ocediti.

Izmešati pastu, mladi luk, sir, mirođiju i leblebije/slanutak, vrlo pažljivo.

U manju činijicu staviti sok od limuna, vodu, ulje, so i biber i propasirani beli luk,umutiti sa viljuškom i sve preliti preko paste, promešati i ostaviti da se ohladi ili ako hoćete možete poslužiti odmah.

Uz ovo možete poslužiti zelenu salatu.
Ako vam je ovo mnogo mirođije, možete staviti samo jednu kašiku.
Umesto orzo paste možete staviti kus kus, ali ga nemojte kuvati, nego ga potopiti u limunovom soku preko noći i onda ne dodavati u preliv limunov sok. ( Ako želite, kuskus prelite sa vrelom vodom u koju ste umešali limunov sok i ostavite da odstoji ili, pripremite ga na način na koji ga vi pripremate )

Prijatno!!!!

 

English Version

Orzo pasta with chickpeas

Orzo pasta sa leblebijama

Ingredients:

170 g orzo pasta

3-4 green scallions cut in small rounds

75 g feta cheese

350 g rinsed chickpeas

juice of 1 lemon

1 1/2 spoon olive oil

1 spoon cold water

3 cloves finely minced garlic

3 to 4 spoon finely minced dill

1 shallot sliced in thin rounds

sea salt and freshly ground pepper

Directions:

Cook pasta al dente.Do not add salt or oil in the water.Rinse it with cold water and let it drain well.

Very gentle mix pasta with green scallions,crumbled feta cheese,dill,sliced shallot and chickpeas.

In a smaller bowl whisk oil,cold water,minced garlic,sea salt and freshly ground black pepper.Pour over salad, mix it well and leave in the fridge  or serve it right away.

Serve with green salad.

If is to much dill for you, put it less,as much as you like it.

Instead of orzo pasta you can you use it couscous.

Bon Appetit!!!!

2 thoughts on “Orzo salata sa leblebijama/slanutak / Orzo pasta with chickpeas

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s