Magični kolač / Magic Cake

Ovaj kolač me podseća na krempitu a nije krempita jer se peče i nema lisnato testo
( Scroll down for English version )
Kolač sa kremom od vanile        003
Sastojci:
4 jaja sobne temperature
1 kašika vode
100 g šečera
115 g prosejanog brašna
125 g otopljenog putera
500 ml mleka
2 kesice vanilinog šećera ili 2 kašike vanilinog ekstrata
prah šećer za posipanje
Priprema:
Odvojiti belanca od žumanca.
Umutiti belanca i ostaviti ih na stranu.Žumanca i šećer umutiti dok ne dobijete gustu i svetlu smesu, dodati otopljen puter i kašiku vode i mutiti i dalje.
Staviti brašno u cediljku sa sitnim rešetkama i prosejati brašno iznad umućenih jaja, ali ne sve odjednom nego u dva tri puta i stalno muteći sa mikserom.
Na kraju dodati mleko i vanilu i još jednom sve umutiti.
Na kraju dodati belanca po malo i umšati ih u smesu od žumanaca sa spatulom ( ja sam ih tako reći potpuno razbila kad sam ih dodala u smesu sa žicom za mućenje, a nisam trebala jer ta belanca ustvari se podignu gore iznad smese od žumanaca, dok se peku i od njih se dobije gornja kora kolača, pazite da ne napravite istu grešku ).
Pleh veličine 20cm X 20cm X  6cm ( ja sam pekla u veću ali pliću posudu i zato je moj kolač tanji )podmazati sa uljem i sipati smesu ( smesa je veoma retka )
Zagrejati rernu na 160*C i peći oko sat vremena ili dok vam blago ne porumeni.
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi i tek onda staviti u frižider da se potpuno ohladi.
Pre služenja posuti sa prah šećerom, seći na kocke i poslužiti.
Ingrediants:
4 eggs room temperature
1 spoon of water
100 g caster sugar
115 g sifted flour
125 g melted butter
500 ml milk
2 spoons of vanilla
powder sugar for dusting
Directions:
Separate egg whites from yolks.
Mix egg whites and put it on the side. Egg yolks mix it with sugar until is thick and pale in color. Add melted butter and spoon of water and continue to mix with the mixer.
Sift flour in 2 or 3 times over the bowl and continue to mix.Add milk and vanilla and mix it with dough.
On the end add egg whites in butches but incorporate them slowly in the yolk mixture and leave them in smaller lumps.Those lumps will become your top layer of the cake.( I incorporated my egg whites with whisk end I over did it so y top layer is not as is in original recipe )
Preheat oven on 160*C ( 320F )
Baking pan 20cm X 20cm X 6cm ( I baked in a larger pan that is why my cake is lower ) spray with PAM or spread some oil around bottom and sides pour mixture in it and bake it for about one hour or until pale golden in color.
Cool at room temperature and then leave it in the fridge to completely
Serve cold dusted with powder sugar, if you like you can serve it with whipped fresh cream.
Thank you Gerry for this wonderful idea
Original recipe is from here
Enjoy it!!!

6 thoughts on “Magični kolač / Magic Cake

  1. Recept je gotovo istovetan sa Impossible Pie, cuvenim englskim kolacem. Postoji i slana verzija koja ukljucuje spanac, mladi luk i mirodjiju (dill). Nisam probala, vise volim nase slane pite. Prelepo, kao i uvek kod tebe Zoki. Pozdrav iz Australije.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s