Gambori / Kozice u umaku od vina i belog luka / Shrimp in garlic and wine sauce

Veoma jednostavno i ukusno jelo, ako volite plodove mora, ovo je za vas.
( Scroll down for English Version )
Škampi u sosu od belog vina 005
Sastojci:500 g većih očišćenih kozica / rakova / gambora
2 do 3 kašike devičanskog maslinovog ulja
prstohvat tucane ljute paprike
4 do 5 čena sitno iseckanog belog luka
60 ml suvog belog vina
2-3 kašike svežeg limunovog soka
1/2 kašike dimljene crvene paprike
20 g putera
2 kašike sitno iseckanog peršuna
po ukusu morske soli
po ukusu sveže samleven crni biber
    prilog:
po ukusu skuvana orzo pasta, rizoto ili špageti
Priprema:
Zagrejati ulje u velikom, težem tiganju na osrednjoj temperaturi.
Dodati prstohvat tucane ljute paprike i pržiti, stalno mešajući oko 30 sekundi, pazite da vam ne izgori, biće gorko.
Dodati sitno iseckan beli luk i njega pržiti oko minut ili dok ne zamiriše.
Dodati očišćene kozice,vino,puter,sok od limuna i dimljenu mlevenu papriku.
Dinstati oko 4 do 6 minuta ili dok vam kožice ne promene boju u rumenu.
Pobiberiti i posoliti po ukusu, posuti sa seckanim peršunom i poslužiti sa rizotom ili pastom po vašem izboru.
Prijatno!!!!
 
Shrimpc in Garlic and Wine Sauce
Very easy and fast …in less then half an hour you will have dinner on the table.
Ingrediants:
500 g large shrimp,peeled and de-vained
2 to 3 spoons olive oil
1/4 teaspoon hot pepper flakes
4 to 5 cloves minced garlic
60 ml dry white wine
2 to 3 spoons freshly squeezed lemon juice
1/2 teaspoon smoked paprika
20 g butter
2 spoons finely chopped fresh parsley
sea salt
freshly ground b lack pepper
Directions:
 In a large pan warm up oil on medium heat and add pepper flakes ( if you like more heat add more pepper flakes ) cook it for 30 seconds add minced garlic and cook it for a minute or until is fragrant and then add shrimps,white wine,lemon juice smoked paprika and butter.
Cook it until shrimps turn pink in color.
Sprinkle with parsley and serve on bed of cooked spaghetti,orzo pasta or risotto.
Enjoy it with glass of white vine.
 Recipe idea from „Better Recipes“

6 thoughts on “Gambori / Kozice u umaku od vina i belog luka / Shrimp in garlic and wine sauce

  1. ne znam ni sama koliko sam recepata probala pre nego sto sam shvatila da dolaze od jedne osobe – Pomoravke. Prilika da kazem hvala na nepresusnom izvoru ideja i na ispiraciji da i sama zapocnem blog. Gambore inace obozavam i godinama pravim nesto slicno, ali mi ovaj recept zvuci daleko primamljivije. Tucana paprika, naravno !!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s