Torta “ Paunov rep „

Ova torta je pravljena za proslavu naše godišnjice braka

Torta Paunov rep

 Sastojci za rolat:

6 XL jajeta
120 g brašna
125 g šećera
8 g praška za pecivo
džem od kajsija

    Sastojci za žuti fil:

500 ml punomasnog mleka
2 kašike šećera
2 kesice pudinga od vanile
100 g bele kuverture
125 g putera
25 g prah šećera

    Sastojci za čokoladni fil:

500 ml punomasnog mleka
2 kašike šećera
2 kesice pudinga od čokolade
100 g mlečne kuverture
125 g putera
25 g prah šećera

    i još:

2 lista oblande
600 do 700 g „pti-ber“keksa

 Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti sa prstohvatom soli i ostaviti sa strane.
Umutiti žumanca i šećer, dodajući šećer po malo i svaki put dobro umutiti,dok ne dobijete svetlu i gustu masu.
Izmešati brašno sa praškom za pecivo i prosejati po malo, u umućena žumanca.
Na kraju dodati umućena belanca, malo po malo i sa spatulom sjediniti.
Podmazati pleh, veličine 37cm X 25cm, i posuti sa brašnom ili staviti papir za pečenje i sipati umućenu smesu,poravnjati i peći, u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko 15 do 17 minuta ili dok ne dobijete lepu rumenu koricu.
Pečen rolat umotati u vlažnu kuhinjsku krpu,urolati i ostaviti da se ohladi.
Skloniti krpu sa kore,premazati je sa džemom od kajsija pa opet urolati koru i ostaviti da se stegne.

Dok se kora hladi skuvati fil.
U dve manje šerpice staviti mleko i od ukupne količine oduzeti malo gde ćete razmutiti puding.U svaku šerpicu staviti po dve kašike šećera.Prvo skuvati jedan puding pa drugi ( malo je teže kuvati oba u isto vreme ) Pustiti da mleko provri, dodati razmućen puding i stalno mešajući sa žicom za mućenje, kuvati dok se ne zgusne.
Skloniti sa ringle i u topli puding dodati čokoladu, koju ste isekli na sitnije parčiće i mešajte,da se čokolada otopi. Ostaviti da se ohladi.
Isto tako uraditi i sa drugim filom.
Umutiti puter sa prah šećerom ( možete umutiti celu količinu putera i podeliti na pola za oba fila )
i sjediniti sa ohlađenim filom.

Uzeti jedan list oblande i premazati sa filom po vašem izboru. Rolat staviti na sredinu oblande pa onda ređati keks sa obe strane premazati sa drugim filom i tako ređati keks i premazivati sa filom dok se keks ne poravnja sa rolatom na gornjoj strani.

Premazati sa filom i preko staviti drugi list oblande.
Staviti neki teži predmet preko oblande i ostaviti da se stegne.
Tortu ne morate da ukrašavate ali po želji možete je ukrasiti sa umućenim šlagom ili šta vi već želite.

Tortu preseći po sredini rolata i seći tanje ali duže parćiće i poslužiti.

Paunov rep torta

 Ideja za ovu tortu je iz časopisa “ Pošalji Recept “ ja sam izmenila neke sastojke po našem uku

Ako imate turski keks, ovo će izgledati još lepše.
Meni je bila potrebna veća torta,inače ova torta se može napraviti i manja.Rolat zaviti sa kraće strane i staviti prvo na oblandu,ukrojiti je po dužini rolata i onda je praviti,ali koristiti istu količinu fila… za veličinu ove torte trebalo bi, po mom ukusu, još pola mere za fil..veličina oblande koju sam ja koristila je 38cm X 28cm i rolat je zavijen na dužoj strani.
Ako se odlučite za veću tortu ali sa dva rolata, napraviti rolate sa manje jaja, da su tanji,mislim da će biti lepše.

E ovako je to počelo pre 10 godina

…..a posle 10 godina smo proslavljali ovako… sa našim najbližima i najdražima

a iduće godine ćemo proslaviti i njihovo venčanje

….. torte sa naše proslave….ni probala je nisam, jer slatkiše ne volim

a ovo su naši dragi kumovi i prijatelji,neću  da stavljam slike savih naših gostiju, biće ih previše…

a vama posebno hvala na dolasku

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s