Kolač od starog/bajatog hleba

Imala sam baget, koji nije uspeo da se upotrebi, a grehota je bacati hleb, evo sta je ispalo od njega.

 

 

Sastojci:

1 celi baget
750 ml punomasnog mleka
3 jaja
150 g šećera
2 kašike esencije vanile
1/2 kašičice cimeta
1/4 kašičice muškatnog oraha
prstohvat soli
85 g suvih brusnica
2 kašike otopljenog putera

Sastojci za kremu:

65 ml burbon viskija
65 ml javorovog sirupa
125 g braon šećera
250 ml vode
2 kašike gustina/skrobnog brašna
2 kašike vode

Priprema:

Iseci  hleb u komade veličine 1.5cm, ako imate šolju od 250 ml takvih šolja napunjene ovlaš hlebom, vam je potrebno deset za ovaj recept, sipati mleko preko hleba i dobro promešati da se ovlaži hleb, Ostaviti da odstoji oko desetak minuta ili dok hleb ne upije svo mleko.   

U posebnoj činiji, umutiti žicom, jaja, šećer, esenciju vanile, cimet, muškatni orah i prstohvat soli. Preliti preko hleba sve izmešati, pa dodati suve brusnice i još jednom sve izmešati, prelite preko sa dve kašike otopljenog putera i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj pećnici na 175*C oko sat vremena, ili dok vam nož ne izadje čist, kad zabodete u sredinu kolača.  

Dok se kolač peče, napravite kremu.  

U šerpicu sipati vodu, braon šećer, javorov sirup (ako nemate, može i bez njega) i viski. Pustiti da provri, smanjiti temeperaturu pa dodati gustin, koji ste prethodno razmutili u vodi, dodavati polako smesi od vode i viskija, žicom mešajući, da vam se ne stvore grudvice. Mutiti oko 1 minut, ili dok vam se ne zgusne.  

Ostavite kolač da vam se malo prohladi, pa ga mlakog poslužiti sa kremom.  

Ovaj kolač možete poslužiti i sa kremom od vanile ili kuglom sladoleda. 

Prijatno!!!! 

Ovaj recept prijavljujem za igricu „ajme, koliko nas je„,čestitam našoj novoj domaćici Neveni sa bloga “ Hleb i lale„,koja nam je zadala novu namirnicu za mesec maj,hleb

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s