PREVRNUTA GIBANICA

Pecivo, testa, pite i gibanice obožavam.Ovaj recept sam davno videla i nikako da stignem da ga isprobam… e pa danas je taj dan i zaista sam oduševljena sa ovim načinom pravljenja gibanice
 
 
Sastojci:
 
400 g kora za gibanicu
500 ml gustog  jogurta ili kiselog mleka
5 jajeta
80 ml ulja
1 kašičica sode bikarbone
3 kašike brašna
pola kašičice soli
300 g sira
60 g putera
 
Priprema:
 
Izmešati jogurt  i sodu bikarbonu.
Umutiti posebno jaja, dodati jogurt, prosejano brašno,ulje i so i sve promešati.
Emajliranu posudu pravougaonog oblika,veličine 34cm X 22cm ili sličnih veličina,, premazati sa nekoliko kašika smesom od jaja i jogurta/kiselog mleka ( ovo je podloga koja će nam držati gibanicu da na se ne odlepi od dna tepsije)
U smesu od jaja i jogurta/kiselog mleka dodati izmrvljen sir i sve sjediniti.
Kore iskiditati na sitnije komade, ali nemojte sve odjednom, jer kore koje mi imamo u Kanadi nisu iste kao što ih vi imate na prostorima bivše Yu, naše su mnogo tanje ( koristimo iz za baklavu ) i sve dobro namočiti i dobro ih rastresti da podjednako upiju fil.Stavljati ih u pleh u koji ćete peći, tako radite dok imate kora i fila
 
Iseći puter na komadiće i staviti ih svuda preko namočenih kora.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C dok vam gibanica fino ne porumeni.
 

 Postaviti 4 šolje i na šolje postaviti ivece prevrnute posude i to odmah uraditi čim ste je izvadili iz rerne,ne dozvolite da vam gibanica padne.Pokriti sa krpom i ostaviti 20 do 30 minuta.
Poslužiti sa šoljom jogurta ili čašom piva.

***Ovde je najvažnije ne koristiti teflonsku ili vatrostalnu posudu.Malo će se zalepiti za dno i prvo parče će biti najteže da se izvadi,ja sam ih vadila sa malom metalnom spatulom za lazanju, ali ako hoćete lepu vazdušastu gibanicu,moraćete malo da se pomučite da oribate tepsiju ( namočite je sa vodom i sapunicom i ostavite preko noći, ujutru će se lakše oribati )***

Prijatno!!!!!

2 thoughts on “PREVRNUTA GIBANICA

  1. Ovo odlicno izgleda. Mi smo porodica „gibanica na sto nacina“ pa mislim da ce moji gosti u nedelju imati cast da prvi probaju. Svako malo svratim do vas, da pozajmamim ako nista drugo neumitnu energiju. Pozdrav iz Londona
    Jelena

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s