HARIRA – MAROKANSKA ČORBA

Izuzetno dobra i ukusna čorbica, puna proteina i povrća…ko voli,neka izvoli. 
e694a-harira-marokanskac48dorba002
Sastojci:
150 g leće/sočiva
3 do 4 kašike ulja
1 veća šargarepa,očišćena i isečena na kockice
2 štapa celera isečenih na polumesece
4 čena pasiranog belog luka
1 glavica crnog luka,sitno iseckanog
pola struka praziluka (samo beli deo )
250 g skuvanih leblebija/slanutka
1 konzerva seckanog paradajza od 800 ml ili 400 g svežeg, oljuštenog i sitno isečenog
nekoliko ljutih papričica ( ili po ukusu )
seckani korijander/peršun
1 kašičica rendanog đumbira
Po ukusu začini:
kurkuma, kumin,mediteranski vegeta mix,biber,dimljena paprika
i još:
neka dimljena kobasica a može i bez mesa
 
 
Priprema:
 
 

Leću/sočivo očistiti i oprati sa hladnom vodom.Ja sam koristila zelenu francusku leću,vi koristite koju imate. U manju šerpicu staviti opranu leću/sočivo, naliti sa vodom, dodati jedan list lovora, malo soli i čen,dva belog luka. Pustiti da provri, onda smanjiti temperaturu,poklopiti i pustiti da se kuva na tihoj temperaturi,oko 20 do 30 minuta ( u zavisnosti od starosti leće ) ili dok ne omekša.
Procediti i odstraniti lovorov list i čenove belog luka.
Začiniti je sa još soli,limunovim sokom, svežim biljčicama i možete je jesti samo na taj način ili je sačuvati u frižideru, do nedelju dana, i koristiti je za razne čorbe,supe,salate,pljeskavice.

U veću šerpu staviti ulje i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti na osrednjoj temperaturi oko 5 minuta ili dok vam luk ne postane staklast, dodati sitno iseckan praziluk i njega pržiti dok ne omekša a zatim dodati, beli luk,celer,đumbir i šargarepu i ako dodajete sušenu kobasicu dodati i nju i sve to zajedno pržiti nekoliko minuta. Dodati začine po ukusu i njih pržiti dok ne osetite da su pustili aromu.

Dodati kuvanu leću/sočivo, leblebije/slanutak i paradajz iz konzerve, naliti sa vodom ili povrtnim temeljcem do željene gustine i kuvati još pola sata do 45 minuta na veoma tihoj temperaturi, samo da pomalo vidite mehuriće na vrh tečnosti.

Probati za začine, dodati šta je potrebno.
Posuti sitno seckanim korijanderom/peršunom i poslužiti sa prepečenim hlebom.
 Recept je vegeterijanski, ja sam po svom dodala dimljenu kobasicu a vi uradite kako vi volite. Marokanci isključivo jedu jagnjetinu.
8d1e9-harira-marokanska25c4258dorba010
Prijatno!!!!!

2 thoughts on “HARIRA – MAROKANSKA ČORBA

  1. Svidja mi se sastav vec na prvi pogled, verujem da je ovo veoma ukusan miks, napravicu corbicu prvom prilikom.:) p.s. iz nekog razloga ne mogu trenutno da vidim slicice uz recept vec samo prazan okvir sa znakom „x“ u kvadraticu…?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s