CHEESECAKE SA UKUSOM BAKLAVE

Idealno za sve vas siroljupce a još ako volite baklavu…..raj za nepce.
Sastojci:


     10 tankih kora za baklavu
     120 g otopljenog putera
     55 g pečenih lešnika
     60 g blanširanih badema
     40 g mlevenih oraha
     pola kašičice cimeta
     500 g krem sira,sobne temperature
     300 g kisele pavlake
     155 g sitnog šećera (caster )
     3 jajeta
     1 kašika vaniline esencije ili vanilla paste

    Sastojci za agdu:

     100 g šećera
     160 ml vode
     125 ml tečnog meda
     1 štapić cimeta



 Priprema:

Zagrejati rernu na 180*C i propeći lešnike i bademe dok ne porumene. Lešnicima oguliti opnu.
Samleti ih u multipraktiku ali ne potpuno, da ostanu malo krupniji komadići.
U zdelu staviti samlevene orahe, cimet u prahu,dodati lešnik i badem i 60 ml pripremljene agde.Sve zajedno izmešati i ostaviti sa strane.
U manju šerpicu staviti šećer, štapić cimeta,vodu i med i na osrednjoj temperaturi,povremeno mešajući,kuvati dok se sećer ne istopi.Smanjiti temperaturu i pustiti da se agda ukuva oko 15 minuta.Skloniti sa ringle,odstraniti štapić cimeta i ostaviti sa strane da se ohladi.
Agda je potrebna tek kad se kolač servira.
Kalup od 22cm za tortu,sa štipaljkom,premazati svuda okolo i po dnu, sa otopljenim puterom.Staviti papir za pečenje da prekrije dno i da pokrije malo zidove kalupa. ( ako tako ne uradite curiće vam puter malo van kalupa, onda postavite neki pleh ispod kalupa da pokupi višak masnoće )
Svaku koru premazati četkicom sa puterom i preklopiti je vertikalno na pola,staviti je u kalup ali tako da vam malo vise preko ivice kalupa.Sledeću koru isto tako uraditi i staviti je da preklapa prethodnu koru i tako isto uraditi i sa preostalim korama.

 Staviti krem sira,šećer i kiselu pavlaku u multipraktik i miksati dok ne dobijete glatku i kremastu smesu,dodati jaja i vanilu i ponovo sve miksati dok ne dobijete svilenkastu smesu.

Pola smese sipati preko pripremljenih kora odozgore posuti sa pola smese oraha,preko sipati drugu polovinu smese od sira i završiti sa smesom od oraha.
Kore podići preko ivica i ušuškati „testo“ od sira.

 

Peći, u prethodno zagrejanoj rerni na 160*C sat i deset minuta, ili dok vam se sredina počne da peče, ali je još uvek meka ( nije žitka ).
Isključiti rernu i odškrinuti vrlo malo vrata od rerne a kolač ostaviti u rerni dok se potpuno ne ohladi.
Tako ohlađen kolač staviti u frižider da se potpuno ohladi, najmanje 6 sati ili preko noći.
Ivice ,kolača posuti sa prah šećerom,kolač iseći na parčiće, svako parče preliti sa nekoliko kašičica agde i poslužiti
Prijatno!!!!!
 
 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s