MARINIRANI ŠAMPINJONI

Ovako sam ih nekad pravila i onda potpuno zaboravila na taj recept,dok me skoro moja ujna ne podseti za njega.Ovaj recept smo nas dve dobile od moje drage kume, koje nema više među nama. 
Sastojci:
 500 g šampinjona
100 ml ulja
po potrebi sirće
1 kašika soli
male glavice ljutike/aljme/arpadžika
1 kašičica italijanskog začina
beli luk
lovorov list
biber u zrnu
svež ruzmarin
majčina dušica/timijan
mali sitni feferončići

Priprema:


Birati sitnije šampinjone,dobro ih oprati i iseći im drškice da su kraće.
Staviti ih u šerpu i naliti sa vodom,dodati kašičicu soli,pola količine ulja,sitne glavice ljutike ( kod nas ima vrlo sitna vrsta luka koja se zove pearl onions, ja njih koristim ) oljuštene čenove belog luka i ako su čenovi krupniji, iseći ih na pola,lovorov list,kašičicu italijanskog začina,male sitne feferončiće i sve to pustiti da provri.

Kad je provrelo, smanjiti malo temperaturu i kuvati oko 5 minuta,da polako vri.
Skloniti sa ringle.
 
U čiste i zagrejane tegle sipati šampinjone zajedno sa ostalim povrćem, dodati u tegle opran ruzmarin i majčinu dušicu.
Naliti sa jednom trećinom tečnosti u kojoj su se kuvali šampinjoni a ostatak sa sirćetom… ako ne volite previše kiselo, stavite pola pola.Zaliti sa ostatkom ulja.
Zatvorite tegle i ostavite da se potpuno ohlade.
 
Čuvati na hladnom mestu ili špajzu.
Ja ne pravim veliku količinu,jedna tegla mi je dosta,kad potrošim pravim ponovo.
Jednom, kad teglu otvorite, držati je u frižideru.
 
Poslužiti uz razne vrste sireva, hladnih narezaka i hleba.
Prijatno!!!!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s