DVOBOJNI KUGLOF SA TREŠNJAMA

Idealan kolač sa kafom 
Sastojci:
500 g očišćenih trešanja ili višanja
4 jajeta
150 g šećera
1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašika vanilla paste
65 g otopljenog putera
310 ml mleka
2 kašike ruma
400 g brašna
16 g praška za pecivo ( 1 kesica )
2 kašičice čokolade u prahu ili kakao
malo hladnog putera za podmazivanje kalupa 
  Priprema:
Očistiti trešnje ili višnje od košpica
 Mutiti jaja sa šećerom i vanilinim šećerom dok ne dobijete gustu svetlu smesu. ( ako koristite višnje staviti 200 g šećera jer višnje su kiselije od trešanja  ) Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo i dodavati naizmenično sa mlekom u smesu od jaja, stalno muteći mikserom.Spatulom očistiti zidove posude i dalje mutiti.Na kraju dodati,otopljen i prohlađen puter i 2 kašike ruma.Umutiti sve zajedno.
 Kolač se može peći u kuglof kalupu ili u vatrostalnoj posudi/plehu, ako pečete u kuglof kalupu, namazati  kalup sa hladnim puterom i ostaviti u zamrzivač 5 minuta, posuti sa malo brašna pa tek onda sipati smesu. Ako koristite vatrostalnu posudu premazati sa malo ulja i posuti sa malo brašna.
Pola smese sipati u kalup, staviti pola količine trešanja preko smese a u ostatak žute smese dodati čokoladu u prahu ili kakao,dobro sjediniti i sipati preko voća.Odozgore staviti ostatak voća. Sa nekim štapićem malo izmešati testo da vam bude šareno a i ne morate.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 20 minuta, smanjiti temperaturu na 160*C i peći još 30 minuta ili dok vam štapić,koji zabodete u sredinu kolača, ne izađe čist.
Ako pečete u vatrostalnoj posudi/plehu, koristite veličinu 15cm X 20cm ili sličnih veličina i peći na 175*C oko pola sata

Pečen kolač ostaviti na žici,u kalupu, da se prohladi,prevrnuti ga na žicu i ostaviti da se ohladi do kraja. Ako je ispečen u plehu/vatrostalnoj posudi, nema potrebe da se kolač vadi. ( kod nas se nije čekalo da se ohladi )
Posuti sa prah šećerom i poslužiti sa kafom ili čašom mleka.

Prijatno!!!!!

P.S. Mnogi recepti preporučuju da se višnje ili trešnje ne čiste od košpica, da je sa njima kolač mnogo ukusniji….meni je bolje da ih očistim.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s