TORTA SA TURSKIM KEKSOM I RATLUKOM / LOKUMOM

Ovo je bila jedna od mojih rođendanskih torti..idealna za ove tople dane jer ne morate da pečete kore.Upotrebite turski keks ili obični pti ber keks, šta god vam je pri ruci. 

 Sastojci:

450 do 500 g turskog keksa ili pti ber
 200 ml soka soka od pomorandže
 100 g seckanih pistaćia

Sastojci za fil:

 800 ml mleka
 100 g skrobnog brašna
 2 žumanceta
 1 mahuna vanile ili 1 kašika vanilla paste ili 2 kesice vanilinog šećera
 150 g šećera
 100 g putera
 150 g seckanog ratluka/lokuma sa pistaćima

Za dekoraciju:


 100 g seckanog ratluka/lokuma sa pistaćima
  krupno seckani pistaći 

 
Priprema:
 
Prvo skuvati fil.Odvojiti 200 ml hladnog mleka a ostatak staviti  zajedno sa šećerom i vanilom ( ako koristite mahunu,raseći je na pola i nožem sastrugati semenke i staviti da se kuva zajedno sa mlekom, ja koristim vanilla paste)  da provri.Umutiti dva žumanca,dodati hladno mleko i u tu smesu umutiti skrobno brašno da dobijete gušću smesu. ( Ako vam je lakše umesto ove smese možete koristiti dve kesice pudinga od vanile…ja sam kuvala fil sa skrobnim brašnom )
Izvaditi mahunu vanile iz provrelog mleka, stalno muteći, dodajte smesu od mleka i kuvati dok se ne zgusne i na kraju dodati puter i iseckan ratluk i sve to zajedno izmešati.
Ostaviti sa strane da se ohladi.
Na tacni naređati 12 keksa ili veličinu koju vi želite, ako hoćete možete staviti dva reda po 5 keksa, onda će vam torta biti višlja a uža, ili tri reda po 5 keksa onda će biti malo niža a šira.
Svaki keks brzo provući kroz sok od pomorandže i premazati kremom od ratluka.
Posuti sa sitno seckanim pistaćima, koje ste prethodno malo propekli u rerni i iseckali.
Tako raditi dok imate materijala.
Zadnji sloj keksa premazati sa filom.Ukrasiti po vašoj želji..kod mene je ukrašena i premazana svuda okolo sa umućenom slatkom pavlakom a odozgore je posuta sa seckanim ratlukom i pistaćima.
U originalnom receptu je ukrašena sa kremom od putera,mleka,brašna,vanile i boje i glasi ovako:
120 ml mleka
1 kašika brašna
100 g omekšalog putera
100 g šećera u prahu
1 kesica vanilinog šećera
1 kašičica korice od pomorandže
boja po željiZagrejati mleko i brašno dok ne počne da vri,dodati vanilu i boju ( ako koristite ) i ostaviti sa strane da se  potpuno ohladi.
Umutiti puter sa šećerom u prahu  i koricom od pomorandže i sjediniti sa smesom od mleka i brašna i sve zajedno umutiti. Ostaviti u frižider da se  stegne i ukrasiti tortu sa tom kremom.


Evo još jedne torte, Red Velvet Cheesecake, koju su moja deca donela za rođendan i pored torte smo imali i pitu sa jabukama,koju moja deca obožavaju…. 


 
a dok smo se mi sladili i uživali u divnom danu,posetila nas je porodica rakuna,mama sa dvoje dečice,dok je ona pažljivo motrila na okolinu, oni su se popeli na drvo i ručkali neke bobice…tako će za neki dan i na naču krušku i jabuku, od njih i veverica, retko da uspemo da pojedemo zrelu krušku ili jabuku.
 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s